previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

GrandHotel Restaurant Verseput

In 1899 opent Hotel Verseput haar deuren aan de Lange Delft 32, I 33, in de vroegere woning van burgemeester Bijleveld van Serooskerke. Een imposant gebouw uit 1747, met een buitengewoon fraai interieur. Als de deftige kelner zich op de stoep vertoonde, zongen de straatjongens: "Is dat niet het hoofd van Jut? Nee, dat is van Verseput".

1920 Hotel Verseput Middelburg

1920. Stalhouderij gebroeders Wielemaker voor het Hotel Verseput

Verseput stond bekend om zijn voortreffelijke keuken. De salons aan de voorkant waren nog naar waarheid salons en hoe genoeglijk was het te ontbijten in de tuinkamer en na ontbijt de grote lap grond eens in te lopen, al was die dan ook ontsierd door een uitbouw van moderne hotelkamers, die wel zeer comfortabel waren, maar wier uiterlijk aspect niet zo bijster bij het oude huis aansloot. Het  hotel brandde volledig af op 7 december 1929. 

De brand brak uit naast Verseput bij Grand Bazar Français, op een bovenachter-pakkamertje, om ca. half vijf. Zeker is dat aan kortsluiting moet worden gedacht. Om 5.15 sloegen de vlammen al uit het torentje van de Fransche Bazar. Aangewakkerd door een stormachtige wind heeft de brand achtereenvolgens in de as gelegd: de Fransche Bazar, het Grand Hotel Verseput, Confiserie Lunchroom Oosterhuis, Modezaak Wiener & Co., Rijwielfabriek Transvalia van de Gebr. Kaan en aan de overkant: IJzerhandel van de Fa. D. de Jager Jr., het beddenmagazijn van Wiener & Co. en grotendeels de winkel van Simon de Wit. 

film icon TXT   
 Hotel Verseput 1929

In 1930 week het hotel tijdelijk uit naar een noodgebouw in de Lange Delft. Verseput werd weer opgebouwd aan de Lange Delft 34 , I 35 (incl. Grand Bazar Français). Het prachtige hotel werd tot een van de mooiste gebouwen van de stad gerekend.  In 1940 werd het pand volledig verwoest. 

Bronnen, noten en/of referenties:  
Krantenbank
Middelburgsche Courant 9 dec. 1929 - Verslag van de brand. PDF link

 

Website oudmiddelburg.nl. Brongegevens: Gids door Walcheren, gedrukt bij C.H.J. van Benthem Jutting te Middelburg. De Gids door Walcheren en Gids voor Middelburg, gedrukt bij J.C & W. Altorffer te Middelburg. Voorts is er gebruik gemaakt van "De monumenten van Middelburg" van W.S. Unger. Ontbrekende gegevens zijn verkregen uit websites en overige publicaties. Voor de juiste adressen hebben we gebruik gemaakt van het "Stratenregister Middelburg", een naslagsysteem betreffende de wijk-, straatnaam- en huisnummerwijzigingen in Middelburg samengesteld door het Gemeentearchief Middelburg in 1989.

Gebruik van foto's uit de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | Historisch-topografische atlas 'Zelandia Illustrata' van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) Beeldbank Zeeland | Archieven.nl | TU Delft Beeldbank | Rijksmuseum | Collectie glasnegatieven in beheer van Oud Middelburg. Alle foto's zijn aangepast en ingekleurd met de hand door Oud Middelburg. Het garandeert geenszins dat de ingekleurde afbeelding een nauwkeurige weergave is van de daadwerkelijke momentopname.

Auteursrecht
Op sommige op de site aanwezige creaties (vormgeving, beeldmateriaal en teksten) rust intellectueel eigendomsrecht. Wilt u gebruik maken van de publicaties zoals deze op de website worden getoond, met name het beeldmateriaal met brongegevens van de rechthebbenden, kopieer/link dan het webadres van de desbetreffende pagina. Gelieve de afbeeldingen en/of tekst niet geheel of gedeeltelijk te kopiëren, te reproduceren, te plakken of te fotokopiëren, screenshots te maken of te knippen. Hiermee schendt u onze rechten.